עוסק מורשה 2021 – איך פותחים ומה צריך לדעת
החלטתם לפתוח עסק? בשעה טובה 🙂 פתיחת עוסק מורשה זהו צעד גדול ומשמעותי לעבר הצלחה עסקית וכלכלית. הגדרת בעל העסק כעוסק מורשה מעידה על הכוונה לפתוח עסק בעל מחזור עסקאות בלתי מוגבל וזהו פתח להצלחה רבה.
ההבדלים בין עוסק מורשה לעוסק פטור?
ההבדלים באים לידי ביטוי במספר נקודות:
- תיק מע"מ – כעוסק מורשה עלייך לפתוח תיק במס ערך מוסף (מע"מ) להבדיל מעוסק פטור אשר פטור ממע"מ. פתיחת עוסק פטור פוטרת את העצמאי מהצורך בגביית מס ערך מוסף עבור השירותים שהוא מספק ללקוחותיו ומהגשת דוחות למע"מ. מאחר ועוסק פטור אינו גובה מע"מ מלקוחותיו, הוא אינו רשאי להוציא חשבוניות עבור העסקאות שהוא ביצע, אלא קבלות.
- מחזור עסקאות בשנה – מחזור העסקאות של העוסק הפטור מוגבל לתקרה של 100,491 שקלים בשנה (נכון ל- 2021). עוסק מורשה אינו מוגבל בהיקף העסקאות כלל.
- קיזוז מע"מ – עוסק מורשה, להבדיל מעוסק פטור, רשאי לגבות מע"מ (17%) מלקוחותיו ומנגד, יכול להתקזז על מע"מ ששילם על שירותים ומוצרים שרכש עבור העסק. אם בתקופה מסוימת המע"מ ששילמת עבור המוצרים או השירותים שרכשת גבוה יותר מהמע"מ שגביתם עבור עסקאות, מע"מ יחזירו לכם את ההפרש.
איך פותחים עוסק מורשה ב-3 שלבים
- הצעד הראשון הוא פתיחת תיק במשרדי מס ערך מוסף – פעולה זו ניתן לעשות בהגעה פיזית למשרדי מע"מ, או בצורה קלה, מהירה ומכל מקום בעזרת הפלטפורמה של ליגלי.
- בתהליך פתיחת העסק תידרשו למסמכים הבאים: צילום תעודת זהות וצילום רישיון או דרכון, אישור ניהול חשבון בבנק או לחלופין צ'ק מבוטל של בעל העסק, חוזה שכירות של הנכס שממנו מבוצעת הפעילות העסקית ותעודה המעידה על ההכשרה המקצועית שלכם
- בטופס הפתיחה עליכם לציין צפי ההכנסות השנתי – אם צפי המחזור יהיה מעל מיליון וחצי ש"ח בשנה תחול עליכם חובת דיווח למע"מ אחת לחודש, אם צפי המחזור נמוך ממיליון וחצי שקלים, תידרשו לדיווח למע"מ אחת לחודשיים.
- זהו, אתם יכולים להתחיל לעבוד – לאחר סיום הליך הרישום תקבלו תעודת עוסק אשר תכלול את מספר העוסק שלכם (מספר תעודת זהות).
פתיחת תיק במס הכנסה וביטוח לאומי
אם כבר התחלתם להפעיל את העסק או לעסוק במשלוח היד שלכם, עליכם לדווח לרשויות מס הכנסה לא יאוחר מיום פתיחת התיק ברשויות המע"מ.
בעזרת השירות שלנו בליגלי לפתיחת תיקים במס הכנסה ובביטוח לאומי דרך פתיחת תיקים ברשויות תחסכו זמן והתעסקות בבירוקרטיה.
כדאי לדעת כי הביטוח הלאומי יגדיר אתכם כעצמאים רק אם תענו על אחד מהקריטריונים הבאים:
- אתם עוסקים במשלוח היד לפחות עשרים שעות בשבוע.
- ההכנסה החודשית הממוצעת שלכם ממשלוח היד עולה על חמישים אחוז מהשכר הממוצע במשק.
- אתם עוסקים במשלוח היד רק 12 שעות בשבוע, אך ההכנסה מעבודה זו עולה על 15% מהשכר הממוצע במשק.
עיסוקים ובעלי מקצועות שחייבים להירשם כעוסק מורשה
סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף קובע, כי בעלי המקצועות והעיסוקים הבאים חייבים להירשם כעוסק מורשה, כלומר הם אינם יכולים להירשם כעוסק פטור (גם אם מחזור עסקאותיהם נמוך מ-100,491 ש"ח בשנה):
- אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רואה חשבון, שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, רופא, פסיכולוג, פיזיותרפיסט, וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים.
- נותן שירותים למופעים אומנותיים, כולל הנחייה, בניית תפאורה.
- הכנה, בדיקה ופיקוח על מבחנים.
- הרצאה, הוראה.
- כתבנות, קצרנות, תרגום, כתיבה, עריכה.
- פישור.
- בעל בית ספר לנהיגה.
- סוחר או מתווך מקרקעין.
- בעל בית ספר או גן ילדים.
- סוחר ומתווך רכב.
- חברה הרשומה כדין.
- אגודה שיתופית הרשומה כדין לפי פקודת האגודות השיתופיות.